STUDY OF TOXICITY OF SAKHABACTISUBTIL IN RATS

Cover Page


Cite item

Full Text

Abstract

Aim. Determine safety and potential toxic effects of Sakhabactisubtil during its multifold intra-gastric administration to CD rats. Materials and methods. Male and female CD rats (Sprague-Dawley) of various experimental groups received various doses of the preparation or saline (control group) once per day (twice for group 3 in 8 mi at 6 hours interval) intra-gastrically for 14 days. Body mass, forage use, clinical signs were determined for 14 days of the preparation administration and 14 days after cancellation in all the animals. The animals were euthanized and necropsy was carried out at days 15 and 29 of the study with extraction of organs for subsequent histological analysis. Mass of internal organs was registered during necropsy, blood samples were taken for study of hematologic and biochemical parameter evaluation. Results. Animal death and signs of toxicity were not detected during the study from administration of the tested preparation for the entire period. Statistically significant differences between groups by body mass growth, hematologic and biochemical parameters were not detected. Conclusion. Sakhabactisubtil is safe during multifold intra-gastric administration to CD rats.

About the authors

M. P. Neustroev

Research Institute of Agriculture

Author for correspondence.
Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

A. N. Murashev

Branch of Shemyakin and Ovchinnikov Research Institute of Bioorganic Chemistry

Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

D. A. Bondarenko

Branch of Shemyakin and Ovchinnikov Research Institute of Bioorganic Chemistry

Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

A. M. Stepanova

Research Institute of Agriculture

Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

N. P. Tarabukina

Research Institute of Agriculture

Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

References

  1. Егорова ТА., ЛенковаТ.Н. ИльинаЛ.А., Йылдырым Е.А., Никонов И.Н., Филиппова В.А., Лаптев Г.Ю., Новикова Н.И., Грозина А.А., Манукян В.А., Фисинин В.И., Егоров И.А. Влияние пробиотиков на основе Saccharomvces sp. и Bacillus subtilis на бактериальное сообщество слепых отростков кишечника и продуктивность цыплят-бройлеров. Сельскохозяйственная биология. 2016, 51 (6): 891-902.
  2. Леванова Г.Ф., Лазовская АЛ., Кашников С.Ю. Плазмидный анализ бактерий рода Bacillus, используемых в конструировании пробиотиков. Журн. микробиол. 2007, 5: 77-79.
  3. Михайлова Н.М., Блинкова Л.П., Гатауллин А.Г. Биологические основы изолятов Bacillus subtilis. Журн. микробиол. 2007, 4: 41-46.
  4. Неустроев М.П., Тарабукина Н.П., Степанова А.М., Мурашев А.М. Изучение токсичности пробиотика из штаммов Bacillus subtilis на белых мышах. Новые материалы и технологии в условиях Арктики. Ставрополь. 2015, с. 118-122.
  5. Неустроев М.П., Тарабукина Н.П., Степанова А.М., Парникова С.И., Петрова С.Г., Жирков А.Д., Романова У.Н., Иванова Л.И. Бактерицидное действие штаммов бактерий Bacillus subtilis к возбудителям лептоспироза. Российская сельскохозяйственная наука. 2015,4: 63-65.
  6. Панин А.Н., Мазик Н.И., Илаев О.С. Пробиотики в животноводстве - состояние и перспективы. Ветеринария. 2012, 3: 3-8.
  7. Похиленко В.Д., Перелыгин В.В. Пробиотики на основе спорообразующих бактерий и их безвредность. Химическая и биологическая безопасность. 2007, 32-33 (2-3): 20-40.
  8. Псахис И.Б., Маковская ТЕ. Современные возможности и перспективы использования пробиотиков группы самоэлиминируюшихся антагонистов в терапии инфекционных заболеваний. Здоровье ребенка, 2014, 14 (56): 134-138.
  9. Alizadeh М., Rodriguez-Lecompte J.C., Yitbarek А.С. et al. Effect of yeast-derived products on systemic innate immune response of broiler chickens following a lipopolysaccharide challenge. Poultry Sci. 2016, 95 (10): 2266-2273.
  10. Barboza-Corona J.E.,Fuente-Salcido N., Flva-Murillo N. et al. Activity of bacteriocins synthesized by Bacillus thuringiensis against Staphylococcus aureus isolated associated to bovine mastitis. Veterinary Microbiology. 2009, 138: 179-183.
  11. Czerwinski J., Hojberg O., Smulikowka S. et al. Influence of dietary peas and organic acids and probiotic supplementation on performance and caecal microbial ecology of broiler chickens. Brit. Poultry Sci. 2010, 51 (2): 258-269.
  12. Hong H.A., Huang J.M., Khaneja R. et al. The safety of Bacillus subtilis and Bacillus indicus as food probiotics. J. Appl. Microbiol. 2008, 105: 510-520.
  13. Rajput I.R., Hussain A., Zhang X. et al. Saccharomyces boulardii and Bacillus subtilis B10 modulate TLRs mediated signaling to induce immunity by chicken BMDCg. J. Cell. Biochem. 2014, 115 (1): 189-198.
  14. H.Tarabukina N.P., Neustroev M.P., Fedorova M.P., Parnicova S.l. Broad spectrum probiotic (Sachabactisubtil) recovered from Yakutia permatsost soil. Veterinary World-Open Access. Per. Rev. J. 2011, 5: 222-224.
  15. Urdaci M.C., Bressollier R, Pinchuki 1. Bacillus clausii probiotic strains: antimicrobial and immunomodulatory activities. J. Clin. Gastroenterol. 2004, 38: 86-90.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2017 Neustroev M.P., Murashev A.N., Bondarenko D.A., Stepanova A.M., Tarabukina N.P.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

СМИ зарегистрировано Федеральной службой по надзору в сфере связи, информационных технологий и массовых коммуникаций (Роскомнадзор).
Регистрационный номер и дата принятия решения о регистрации СМИ: ПИ № ФС77-75442 от 01.04.2019 г.


This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies