DEVELOPMENT OF POLYCOMPONENT METABOLITE PROBIOTIC
- Authors: Kulakova Y.V1, Aleshkin A.V1, Afanasiev S.S1, Zhilenkova O.G1
-
Affiliations:
- Gabrichevsky Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Moscow, Russia
- Issue: Vol 90, No 5 (2013)
- Pages: 80-86
- Section: Articles
- Submitted: 09.06.2023
- Published: 15.10.2013
- URL: https://microbiol.crie.ru/jour/article/view/13869
- ID: 13869
Cite item
Full Text
Abstract
Aim. Construct composition of polycomponent probiotic based on lactobacilli cultural fluid (CF) supernatant. Materials and methods. Species membership of lactobacilli strains was specified by analysis of nucleotide sequences of 16S RNA genes. For comparison of probiotic effect of CF, supernatant and ultrafiltrate of a consortium of lactobacilli strains, studies of specter of peptides, amino- and other organic acids contained in them as well as profile of bactericidal and fungicidal activity was carried out. Results. Technology of production of amicrobial probiotic agent based on CF of the consortium of lactobacilli strains was developed. During determination of concentration of metabolites of protein nature analogy of parameters was shown in CF supernatant and native lactobacilli cultures. In both the studied supernatants and CF the same set of organic acids was also reported to be present. During comparison of antimicrobial and anticandidosis activity of lactobacilli native culture and CF supernatant against Staphylococcus aureus 209, Enterococcus faecalis 1154 and Candida albicans 5 test-strains, an equivalent effect of both samples was shown. Conclusion. Polycomponent metabolite probiotic based on CF supernatant of Lactobacillus helveticus NKJC, Lactobacillus helveticus JCH and Lactobacillus casei КАА strains completely retains bactericidal and fungicidal activity of the native culture of the consortium of strains and at the same time lacks disadvantages of compositions containing live microorganisms.
About the authors
Yu. V Kulakova
Gabrichevsky Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Moscow, Russia
A. V Aleshkin
Gabrichevsky Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Moscow, Russia
S. S Afanasiev
Gabrichevsky Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Moscow, Russia
O. G Zhilenkova
Gabrichevsky Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Moscow, Russia
References
- Алешкин В.А., Афанасьев С.С., Поспелова В.В. и др. Становление пробиотикотерапии в России. Вестн. РАМН. 2005, 12: 3-13.
- Бондаренко В.М., Мацулевич Т.В. Дисбактериоз кишечника как клинико-лабораторный синдром: современное состояние проблемы. М., ГЭОТАР-медиа, 2007.
- Бондаренко В.М. Обоснование и тактика назначения в медицинской практике различных форм пробиотических препаратов. Фарматека. 2013, 13: 77-87.
- Глушанова Н.А., Вербицкая Н.Б., Петров Л.Н. и др. Исследование ауто-, изо- и гомоантагонизма пробиотических штаммов лактобацилл. Бюлл. ВСНЦ СО РАМН. 2005, 6 (44): 138142.
- Государственная фармакопея СССР. Общие методы анализа. Лекарственное растительное сырье. М., Медицина, 1989.
- Грачева Н.М., Бондаренко В.М. Пробиотические препараты в терапии и профилактике дисбактериоза кишечника. Инфекционные болезни. 2004, 2 (2): 53-58.
- Куяров А.В., Воропаева Е.А., Алешкин В.А. и др. Способ определения гистидидекарбокси-лазной активности бактерий (варианты). Патент RU 2299440 C1, МПК G01N 33/68, опубликован 20.05.2007.
- Онищенко Г.Г., Алешкин В.А., Афанасьев С.С., Поспелова В.В. Иммунобиологические препараты и перспективы их применения в инфектологии. М., ГОУ ВУНМЦ МЗ РФ, 2002.
- Поспелова В.В., Лахтин В.М., Криворучко Е.В. и др. Изучение вариантов пробиотика Ацилакт на живых моделях. Вестник РУДН. 2009, 1: 5-10.
- Тутельян В.А., Шевелева С.А., Хотимченко С.А. и др. Методические указания по санитарноэпидемиологической оценке безопасности и функционального потенциала пробиотических микроорганизмов, используемых для производства пищевых продуктов. МУ 2.3.2. 2789-10. М., Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспотребнадзора, 2010.
- Шендеров Б.А. Молекулярный язык пробиотических микроорганизмов. Пищевые ингредиенты. 2009, 1: 48-49.
- Azcarate-Peril M.A., Altermann E., Hoover-Fitzula R.L. et al. Identification and inactivation of genetic loci involved with Lactobacillus acidophilus acid tolerance. Appl. Environment. МюгоЬю1. 2004, 70 (9): 5315-5322.
- Garai G., Duenas M.T., Irastorza A., Moreno-Arribas M.V Biogenic amine production by lactic acid bacteria isolated from cider. Lett. Аppl. МюгоЬю1. 2007, 45 (5): 473-478.