METODS OF IDENTIFICATION AND ASSESSMENT OF SAFETY OF GENETICALLY MODIFIED MICROORGANISMS IN MANUFACTURE FOOD PRODUCTION
- Authors: Khovaev A.A1, Nesterenko L.N1, Naroditsky B.S1
-
Affiliations:
- Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Moscow, Russia
- Issue: Vol 88, No 1 (2011)
- Pages: 108-113
- Section: Articles
- Submitted: 09.06.2023
- Published: 15.02.2011
- URL: https://microbiol.crie.ru/jour/article/view/13557
- ID: 13557
Cite item
Full Text
Abstract
Methods of identification of genetically modified microorganisms (GMM), used in manufacture food on control probes are presented. Results of microbiological and molecular and genetic analyses of food products and their components important in microbiological and genetic expert examination of GMM in foods are considered. Examination of biosafety of GMM are indicated.
Full Text
МЕТОДЫ ОБНАРУЖЕНИЯ И ОЦЕНКИ БЕЗОПАСНОСТИ ГЕНЕТИЧЕСКИ МОДИФИЦИРОВАННЫХ МИКРООРГАНИЗМОВ, ПРИМЕНЯЕМЫХ ПРИ ПРОИЗВОДСТВЕ ПИЩЕВОЙ ПРОДУКЦИИ×
About the authors
A. A Khovaev
Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Moscow, Russia
L. N Nesterenko
Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Moscow, Russia
B. S Naroditsky
Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Moscow, Russia
References
- Волова Т.Г. Биотехнология. Новосибирск, Изд-во СО РАМН, 1999.
- Генетически модифицированные источники пищи: оценка безопасности и контроль. В.А.Тутельян (ред.). М., 2007.
- Зигангирова Н.А., Токарская Е.А., Народицкий Б.С., Гинцбург А.Л. Роль молочнокислых бактерий в распространении генов лекарственной устойчивости среди здоровых людей. Журн. микробиол. 2006, 2: 106.
- Методические указания МУ 2.3.2.1830-04. Микробиологическая и молекулярно-генетическая оценка пищевой продукции, полученной с использованием генетически модифицированных микроорганизмов.
- Методические указания 4.2.2305-07. Определение генетически модифицированных микроорганизмов и микроорганизмов, имеющих генетически модифицированные аналоги, в пищевых продуктах методами полимеразной цепной реакции (ПЦР) в реальном времени и ПЦР с электрофоретической детекцией.
- Bergey’s manual of systematic bacteriology. P.N.D.Sneaht et al. (ed.). Baltimore, Wilkins, 1986.