METODS OF IDENTIFICATION AND ASSESSMENT OF SAFETY OF GENETICALLY MODIFIED MICROORGANISMS IN MANUFACTURE FOOD PRODUCTION


Cite item

Full Text

Abstract

Methods of identification of genetically modified microorganisms (GMM), used in manufacture food on control probes are presented. Results of microbiological and molecular and genetic analyses of food products and their components important in microbiological and genetic expert examination of GMM in foods are considered. Examination of biosafety of GMM are indicated.

Full Text

МЕТОДЫ ОБНАРУЖЕНИЯ И ОЦЕНКИ БЕЗОПАСНОСТИ ГЕНЕТИЧЕСКИ МОДИФИЦИРОВАННЫХ МИКРООРГАНИЗМОВ, ПРИМЕНЯЕМЫХ ПРИ ПРОИЗВОДСТВЕ ПИЩЕВОЙ ПРОДУКЦИИ
×

About the authors

A. A Khovaev

Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Moscow, Russia

L. N Nesterenko

Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Moscow, Russia

B. S Naroditsky

Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Moscow, Russia

References

  1. Волова Т.Г. Биотехнология. Новосибирск, Изд-во СО РАМН, 1999.
  2. Генетически модифицированные источники пищи: оценка безопасности и контроль. В.А.Тутельян (ред.). М., 2007.
  3. Зигангирова Н.А., Токарская Е.А., Народицкий Б.С., Гинцбург А.Л. Роль молочнокислых бактерий в распространении генов лекарственной устойчивости среди здоровых людей. Журн. микробиол. 2006, 2: 106.
  4. Методические указания МУ 2.3.2.1830-04. Микробиологическая и молекулярно-генетическая оценка пищевой продукции, полученной с использованием генетически модифицированных микроорганизмов.
  5. Методические указания 4.2.2305-07. Определение генетически модифицированных микроорганизмов и микроорганизмов, имеющих генетически модифицированные аналоги, в пищевых продуктах методами полимеразной цепной реакции (ПЦР) в реальном времени и ПЦР с электрофоретической детекцией.
  6. Bergey’s manual of systematic bacteriology. P.N.D.Sneaht et al. (ed.). Baltimore, Wilkins, 1986.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2011 Khovaev A.A., Nesterenko L.N., Naroditsky B.S.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

СМИ зарегистрировано Федеральной службой по надзору в сфере связи, информационных технологий и массовых коммуникаций (Роскомнадзор).
Регистрационный номер и дата принятия решения о регистрации СМИ: ПИ № ФС77-75442 от 01.04.2019 г.


This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies