ADHESIVE PROPERTIES OF MICROORGANISMS COLONIZING RHEUMATOID ARTHRITIS AND SYSTEMIC LUPUS ERYTHEMATOSUS PATIENTS


Cite item

Full Text

Abstract

Aim. Evaluation of adhesive properties of mi- croorganisms colonizing rheumatoid arthritis and systemic lupus erythematosus patients. Materials and methods. Nose mucosa and urinal microflora from 62 rheumatoid patients (32 — rheumatoid arthritis and 30 — systemic lupus erythematosus patients) was studied. 57 opportunistic micro- organisms were isolated: including representatives of Staphylococcus , Escherichia, Klebsiella, Morganella, Enterobacter genera. Adhesive properties on erythrocyte model of microorganisms isolated in patients with rheumatoid disease, museum cultures and clinical strains were analyzed by using standard technique. Results. Bacteria isolated in rheumatoid disease patients were characterized by pronounced adhesive potential. Bacteria of Enterobacteriaceae family have shown significantly higher adhesive properties. Heterogeneity of adhesive properties levels, and genera and species adhesive potential of bacteria was determined. Conclusion. Microorganisms colonizing rheumatoid disease patients have a high adhesive potential that can increase the risk of patient infections.

Full Text

АДГЕЗИВНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ, КОЛОНИЗИРУЮЩИХ ОРГАНИЗМ БОЛЬНЫХ РЕВМАТОИДНЫМ АРТРИТОМ И СИСТЕМНОЙ КРАСНОЙ ВОЛЧАНКОЙ
×

About the authors

M. Yu Gulneva

Yaroslavl State Medical Academy, Yaroslavl, Russia

V. A Romanov

Yaroslavl State Medical Academy, Yaroslavl, Russia

L. N Shitov

Yaroslavl State Medical Academy, Yaroslavl, Russia

References

  1. Арутюнов Г.П., Кафарская Л.И., Власенко В.К. Микрофлора кишечника у больных хронической сердечной недостаточностью как возможный фактор возникновения и генерализации системного воспаления. Журн. сердеч. недост. 2004, 5: 256-260.
  2. Белов Б.С., Балабанова Р.М., Манукян С.Г. и др. Инфекции и ревматические болезни: взгляд на проблему в начале XXI века. Вестн. РАМН. 2008, 6: 14-18.
  3. Бондаренко В.М., Мацулевич Т.В. Дисбактериоз кишечника как клинико-лабораторный синдром: современное состояние проблемы. М., ГЭОТАР-Медиа, 2006.
  4. Брилис B.И., Брилене Т.А., Левков Л.А. и др. Некоторые аспекты влияния антибиотиков на адгезивные свойства микроорганизмов и доступная модель его изучения. Антибиот. химиотер. 1986, 5: 353-357.
  5. Брилис В.И., Брилене Т.А., Ленцнер Х.П. и др. Методика изучения адгезивного процесса микроорганизмов. Лаб. дело. 1986, 4: 210-212.
  6. Гинцбург А.Л., Ильина Т.С., Романова Ю.М. «Quorum sensing» или социальное поведение бактерий. Журн. микробиол. 2003, 5: 86-93.
  7. Шитов Л.Н., Романов В.А. Влияние иммунодепрессантов на популяционный уровень и адгезивные свойства условно патогенных бактерий толстого кишечника белых мышей. Там же. 2009, 6: 12-16.
  8. Янковский Д.С. Микробная экология человека: современные возможности ее поддержания и восстановления. Эксперт ЛТД, 2005.
  9. Costerton J.W. In: H.M. Lappin-Scott, J.W. Costerton (ed.). Microbial biofilms. Cambridge, 1995, p. 1-11.
  10. Ebringer A., Wilson C. HLA molecules, bacteria and autoimmunity. J. Med. Microdiol. 2000, 49: 305-311.
  11. Fonseca A.P., Extremina C., Fonseca A.F., Sousa J.C. Effect of subinhibitory concentration of piperacillin/tazobactam on Pseudomonas aeruginosa. Ibid. 2004, 53: 903-910.
  12. Jean-Philippe, Mange Roger, Stephan Nicole Borel. Adhesive properties of Enterobacter sakazakii to human epithelial and brain microvascular endothelial cells. BMC Microbiology. 2006, 6 (58): 1186-1471.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2011 Gulneva M.Y., Romanov V.A., Shitov L.N.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

СМИ зарегистрировано Федеральной службой по надзору в сфере связи, информационных технологий и массовых коммуникаций (Роскомнадзор).
Регистрационный номер и дата принятия решения о регистрации СМИ: ПИ № ФС77-75442 от 01.04.2019 г.


This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies