MECHANISMS OF PROTECTIVE ACTION OF BACTERIAL INTRACELLULAR METABOLITES FOR ATTENUATION OF BACTERICIDAL EFFECT OF HYDROXYL RADICALS


Cite item

Full Text

Abstract

Aim. To study mechanisms of attenuation of bactericidal effect of hydroxyl radicals by bacterial intracellular metabolites. Materials and methods. Culture liquids of 16 strains of Lactobacillus spp., 21 strains of Corynebacterium spp., 8 strains of Micrococcus spp. and 17 strains of Staphylococcus spp. and fractions obtained from them were used. Bactericidal effect of hydroxyl radicals on Escherichia coli was measured by survival of the bacteria. Results. High prevalence of ability of bacteria to prevent other microorganisms from bactericidal action of hydroxyl radicals produced in Fenton's reaction was revealed. This effect was accompanied by other two: ability to oxidize Fe 2 + in Fe 3+ and production of substances with antioxidant properties — extracellular polysaccharides, pigments an d lipid-containing compounds. Conclusion. It was assumed that defense of microorganisms composing microbiocenosis from toxic effect of hydroxyl radicals realizes through production of bacterial metabolites which inactivate hydroxyl radicals or prevent their formation.

Full Text

МЕХАНИЗМЫ ПРОТЕКТИВНОГО ДЕЙСТВИЯ ВНЕКЛЕТОЧНЫХ МЕТАБОЛИТОВ БАКТЕРИЙ В СНИЖЕНИИ БАКТЕРИЦИДНОГО ЭФФЕКТА ГИДРОКСИЛЬНЫХ РАДИКАЛОВ
×

About the authors

A. V Sgibnev

Institute of Cellular and Intracellular Symbiosis, Orenburg, Russia

S. V Cherkasov

Institute of Cellular and Intracellular Symbiosis, Orenburg, Russia

O. V Bukharin

Institute of Cellular and Intracellular Symbiosis, Orenburg, Russia

References

  1. Бухарин О.В. Персистенция патогенных бактерий. М., 1999.
  2. Бухарин О.В., Лобакова Е.С., Немцева Н.В., Черкасов С.В. Ассоциативный симбиоз. Екатеринбург, УрО РАН, 2007.
  3. Вода питьевая (методы анализа). М., Государственный комитет по стандартам, 1984.
  4. Досон Р., Эллиот Д., Эллиот У., Джонс К. Справочник биохимика. М., Мир, 1991.
  5. Кочетков Н.К., Бочков А.Ф., Дмитриев Б.А. и др. Химия углеводов. М., Химия, 1967.
  6. Краткий определитель бактерий Берги. Дж. Хоулт (ред.). М., Мир, 1980.
  7. Лакин Г.Ф. Биометрия. М., Высшая школа, 1990.
  8. Прайер У. Свободные радикалы. Атомиздат, 1970.
  9. Сгибнев А.В. Механизмы выживания бактерий в условиях окислительного стресса и дефицита ионов железа. Журн. микробиол. 2006, 4: 20-22.
  10. Сгибнев А.В., Бухарин О.В., Черкасов С.В., Забирова Т.М. Способ выявления у микроорганизмов протективного действия в эффекте Фентона. Патент РФ 2279079, Бюл. 18 от 27.06.06.
  11. Alasalvar C., Karamac M., Amarowicz R., Shahidi F. Antioxidant and antiradical activities in extracts of hazelnut kernel (Corylus avellana L.) and hazelnut green leafy cover. J.Agric.Food Chem. 2006, 54: 4826-4832.
  12. Athukorala Y., Kim K. N., Jeon Y. J. Antiproliferative and antioxidant properties of an enzymatic hydrolysate from brown alga, Ecklonia cava. Food Chem.Toxicol. 2006, 44: 1065-1074.
  13. Chance B., Sies H., Boveris A. Hydroperoxide metabolism in mammalian organs. Physiol. Rev. 1979, 59: 527-605.
  14. Hillier S.L., Krohn M.A., Klebanoff S.J., Eschenbach D.A. The relationship of hydrogen peroxide-producing lactobacilli to bacterial vaginosis and genital micro- flora in pregnant women. Obstet. Gynekol. 1992, 79 (3): 369-373.
  15. Modern Experimental Biochemistry. Rodney Boyer. Benjamin/Cummings, 2000.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2009 Sgibnev A.V., Cherkasov S.V., Bukharin O.V.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

СМИ зарегистрировано Федеральной службой по надзору в сфере связи, информационных технологий и массовых коммуникаций (Роскомнадзор).
Регистрационный номер и дата принятия решения о регистрации СМИ: ПИ № ФС77-75442 от 01.04.2019 г.


This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies