PERSISTENT PROPERTIES OF MICROORGANISMS INHABITING HIGHLY MINERALIZED WATER BODIES


Cite item

Full Text

Abstract

Aim. Study prevalence and intensity of persistent properties in bacteria inhabiting highly mineralized
water bodies and determine their role in interaction with halophilous heterotrophic
protozoa. Materials and methods. 300 bacteria strains and 3 cultures of heterotrophic protozoa
isolated from water bodies with mineralization of 2 - 350 g/l were studied. Antilysozyme (ALA),
antihistone (AHA) activity of bacteria, protozoa lysozyme were evaluated by dish and photometric
methods. Protozoa histones were evaluated cytochemically. Interaction of protozoa and
Escherichia coli was evaluated by experimental co-cultivation. Results. Presence of lysozyme and
histones was shown in halophilous heterotrophic protozoa. Prevalence of ALA and AHA in bacteria was shown to increase as water body mineralization decreases. Intensity of E. coli elimination
from brine was determined to depend on the bacteria ALA level and phagocytic activity of protozoa.
Participation of halotolerant protozoa in formation of heterogeneity of bacterial population
by ALA was shown. Conclusion. In biocenoses of highly mineralized water bodies functioning of
lysozyme-antilysozyme, histone-antihistone systems was shown. Bacteria with high persistent
potential may impair sanitary parameters of highly mineralized water bodies, process of self-purification
of which depends directly on phagocytic activity of protozoa.

About the authors

E A Selivanova

N V Nemtseva

References

  1. Абдрахманов А.Р. Микрофлора соленого водоема (озеро Развал Оренбургской области): Автореф. канд. мед. наук. Орен бург, 2001.
  2. Бояндин А.М., Лобова Т.И., Крылова Т.Ю. и др. Фактор солености и адаптационные возможности рекомбинантных микроорганизмов Escherichia coli и Bacillus subtilis. Микробиология. 2000, 69 (2): 243-247.
  3. Бухарин О.В. Персистенция патогенных бактерий. М., Медицина; Екатеринбург, УрО РАН, 1999.
  4. Бухарин О.В., Васильев Н.В., Усвяцов Б.Я. Лизоцим микроорганизмов. Томск, Издательство Томского ун-та, 1985.
  5. Бухарин О.В., Немцева Н.В. Система лизоцим-антилизоцим и ее роль в обеспечении симбиотических связей гидробионтов. Успехи современной биологии. 2002, 122 (4): 326-333.
  6. Бухарин О.В., Немцева Н.В. Фермент- субстратные механизмы выживания бактерий в водных биоценозах. Журн. микробиол. 2003, 4: 27-31.
  7. Бухарин О.В., Плотников А.О., Немцева Н.В. и др. Способ определения антигистоновой активности микроорганизмов. Патент РФ № 2065879, 1996.
  8. Горленко В.М., Дубинина Г.А., Кузнецов С.И. Экология водных микроорганизмов. М., Наука, 1977.
  9. Дубинин А.В., Герасименко Л.М., Венецкая С.Л. и др. Отсутствие роста цианобактерии Microcoleus chthonoplastes в чистой культуре. Микробиология. 1992, 61 (1): 57- 63.
  10. Немцева Н.В. Микробиологическая характеристика биоценотических взаимоотношений гидробионтов и ее значение в санитарной оценке водоемов. Автореф. дис. д-ра мед. наук. Челябинск, 1998.
  11. Плотников А.О. Механизмы формирования протозойно-бактериальных ассоциаций в водных экосистемах (экспериментальное исследование). Автореф. дис. канд. мед. наук. Оренбург, 2002.
  12. Эренпрейс Я.Г. Цитохимическое исследование основных белков клетки. Архив анатомии, гистологии и эмбриологии. 1965, 49 (12): 3-8.
  13. Pereira S.L., Reeve J.N. Histones and nucleosomes in Archaea and Eukarya: a comparative analysis. Extremophiles. 1998, 2: 141-148.
  14. Williams W.D. Chinese and Mongolian saline lakes: a limnological overview. Hydro biologia. 1991, 210: 39-66.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2012 Selivanova E.A., Nemtseva N.V.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

СМИ зарегистрировано Федеральной службой по надзору в сфере связи, информационных технологий и массовых коммуникаций (Роскомнадзор).
Регистрационный номер и дата принятия решения о регистрации СМИ: ПИ № ФС77-75442 от 01.04.2019 г.


This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies